Beskrivelse

Miljøstyrelsen, tilrettet af Sofie Glindvad Nørgård d. 26-09-2022

Dådyret er en mellemstor hjort, som kan genkendes på dens rødbrune pels med hvide pletter. Pelsfarven hos dådyr kan variere meget fra helt hvid til næsten sort. Dådyrets sommerdragt er prydet med en horisontal, hvid stribe midt på kroppen og en diagonalt på bagbenene. Den hvide stribe afgrænser området med pletter. Bugen er lysere brun. Midt på ryggen går en sort stribe ned til halespidsen, og bagpå ses “spejlet”, som er et hvidt område med halen i midten, der er omkranset af to sorte striber. Halen er hvid på undersiden og sort på oversiden. De to sorte striber udgør sammen med den sorte hale tallet “111”. Dåkalvene er brune med hvide pletter og en mørkebrun/sort streg ned langs ryggen.
Dåhjortene får et gevir som tabes og gendannes hvert år. 
Dådyr har en skulderhøjde på 80-100 cm. Voksne dåhjorte vejer 60-110 kg, dåer 30-50 kg. 

Forvekslingsmuligheder

Dådyret kan adskilles fra andre hjorte på dens hvide prikker på ryggen og spejlet, hvor dådyret har ”111” på bagenden. Herudover kan dåhjortenes gevir genkendes på de karakteristiske skovle. Dådyr er betydeligt større end rådyr og sikahjort, men mindre end krondyr.

Biologi

Dådyret er en drøvtygger og lever i sommerhalvåret for det meste af græsser, blade, knopper og skud. Om vinteren skræller de bark af træer, hvis der ikke er anden føde at finde. Om sommeren, når moderen er ude at finde mad, vil dåkalvene ligge gemt i vegetationen, til de er store nok til at følge med deres mor. Dåen får 1-2 kalve pr kuld efter en drægtighedsperiode på næsten 8 måneder og har sædvanligvis 1 kuld om året, som fødes i maj-juni. Kalvene dier til de er ca. 8 måneder, og efter halvandet års tid er de kønsmodne. 
Dåhjortene lever typisk for sig selv, hvorimod dåerne findes i flokke. Under brunstperioden fra oktober til november bliver dåhjortene del af dåernes flok. Her vil de markere deres revir med urin og brøl. Derudover anvender de deres gevir til kamp, hvis deres ret til parring udfordres af en anden dåhjort. Geviret bæres fra august til maj, og i alderen 6-12 år udvikler dåhjortene deres største gevirer. Fra tredje leveår bliver geviret pladeformet og kaldes derefter skovle eller skufler. 

Levested

Dådyret findes først og fremmest i parkagtige landskaber (dyrehaver) og holdes ofte i farme. Dådyr findes desuden fritlevende i mosaiklandskaber med blanding af skov og landbrug. De trives særligt i områder med åben løvskov med bundvegetation, men findes også i nåleskov og andre habitater. Det er mængden og kvaliteten af føden, der bestemmer dyrenes levested.

Udbredelse

Dådyret har sin naturlige udbredelse i Mellemøsten.  Det forsvandt fra Europa, herunder Danmark, under sidste istid, men blev genindført fra Lilleasien til landet i 1200-tallet. Dådyr er efterfølgende blevet introduceret til jagt og som pryddyr i haver og parker. I 1980’erne blev hjortefarme etableret i Danmark, og individer der er undsluppet herfra har enten etableret nye bestande eller har tilsluttet sig ”ældre” bestande. I dag anses dådyret som almindeligt udbredt i Danmark.

Videre læsning

Sjove fakta

Den voksne han kaldes for en dåhjort og hunnen for en då, mens ungerne kaldes dåkalve.

Arter logo

Arter

Arter er et fællesskab, hvor alle kan hjælpe med at finde, registrere og bestemme arter. Du kan samtidig få inspiration til naturoplevelser og viden om Danmarks artsrigdom.

Arter er et samarbejde mellem Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, Statens Naturhistoriske Museum og Naturhistorisk Museum Aarhus

Projektet er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond, 15. Juni Fonden og den danske stat.

Læs mere

På Arter finder du:

fund

brugere

datasæt

Få hjælp

Du kan ringe til supporten på hverdage mellem kl. 9 og 14 på +45 31 50 15 70, eller du kan udfylde denne kontaktformular

Vejledninger

Få hjælp og vejledning i vores hjælpeunivers

Følg os her

Arters nyhedsbrev

Tilmeld dig her

Tilgængelighedserklæring

Se vores tilgængelighedserklæring

Artsrådet

Læs om Arters artsråd

Hent appen

Arters app gør det let at registrere dine fund via mobilen. Med appen kan du få viden om arterne og se, hvad andre brugere finder i nærheden af dig.

Hvis du færdes steder med dårlig internetforbindelse, kan du registrere dine fund og uploade dem senere.

Hent appen:


Styrelsen for grøn arealanvendelse og vandmiljø logoSNM logoNaturhistorisk Museum logoAVJF logo15 Juni Fonden logo