#89958 | Dyreriget / Rygstrengsdyr / Hvirveldyr / Pattedyr / Rovdyr / Hunde / Canis /

Guldsjakalen er et mellemstort rovdyr med langhåret pels. Pelsen er på ryggen gråsort, hvorimod den varierer fra gyldne til brunlige farver på ben, hals, nakke og bryst. Brystet og halsen er prydet af lyse sandfarvede afmærkninger, der varierer fra individ til individ. Halen er busket i brune og sorte nuancer. Guldsjakalen er den største af alle sjakaler. Den kan nå en længde på 60-110 cm, måle 45-55 cm i skulderhøjde og veje mellem 7-15 kg.
Forvekslingsmuligheder
Guldsjakalen kan forveksles med ræven og ulven i udseende, men er større end ræven og væsentlig mindre end ulven med kortere ben og hale.
Biologi
Guldsjakalen er altædende og vil i Danmark leve af alt fra gnavere til mindre hjorte, harer, fugle, krybdyr, padder, insekter og frugter. Ulven er guldsjakalens eneste fjende i Danmark. De bliver op til 8-9 år i naturen og er kønsmodne ved alderen 1-2 år. Et kuld består af 1-9 unger, der er afhængige af deres mor i ca. 4 måneder fra fødsel. I hunnens drægtighedsperiode på ca. 60 dage, vil hun opholde sig i en hule, som hun selv har gravet eller overtaget fra ræv eller grævling.
Levested
Guldsjakalen er tilpasningsdygtigt og lever derfor i mange varierede naturtyper. Guldsjakaler lever oftest i par, fulgt af deres seneste afkom og evt. afkom fra tidligere år, som hjælper med opfostring af nye kuld.
Udbredelse
Guldsjakalens udbredelse er begrænset i Danmark, og antallet af bestanden kendes ikke. Den lever primært i sydøst Europa, Mellemøsten og det sydlige Asien, men bliver observeret oftere og oftere i midt og nord Europa.
Sjove fakta
Guldsjakalens latinske navn Canis aureus betyder gylden hund.

Arter er et fællesskab, hvor alle kan hjælpe med at finde, registrere og bestemme arter. Du kan samtidig få inspiration til naturoplevelser og viden om Danmarks artsrigdom.
Arter er et samarbejde mellem Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, Statens Naturhistoriske Museum og Naturhistorisk Museum Aarhus
Projektet er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond, 15. Juni Fonden og den danske stat.
På Arter finder du:
fund
brugere
datasæt
Du kan ringe til supporten på hverdage mellem kl. 9 og 14 på +45 31 50 15 70, eller du kan udfylde denne kontaktformular
Få hjælp og vejledning i vores hjælpeunivers
Arters app gør det let at registrere dine fund via mobilen. Med appen kan du få viden om arterne og se, hvad andre brugere finder i nærheden af dig.
Hvis du færdes steder med dårlig internetforbindelse, kan du registrere dine fund og uploade dem senere.
Hent appen: