Beskrivelse

Miljøstyrelsen & Naturhistorisk Museum Aarhus, tilrettet af Sofie Glindvad Nørgård d. 21-09-2022

Ræven er et lille rovdyr med rød, lang pels. Dens ansigt er trekantet med en spids snude, dens hale lang og busket med en hvid spids. Rævens pels består af grålig underuld og rødbrune dækhår med lyse spidser. På bugen og undersiden af halsen er pelsen gråhvid, poterne og bagsiden af ørene ofte brunsorte. Farvevariation varierer fra individ til individ. Hanræven kan veje mellem 8-12 kg, hvorimod hunnen er lidt mindre og vejer mellem 6-7 kg. Fra snudespids til halespids er ræven omtrent 110 cm lang. 

Forvekslingsmuligheder

Ræven kan forveksles med guldsjakalen og ulven. Udover at ræven er genkendelig på dens røde farve, er ræven mindre end dem begge og dens hale har en hvid halespids.

Biologi

Ræven lever primært af dyrisk føde, såsom mus, harer, kaniner, rålam, fugle, fugleæg og insekter. Herudover spiser den også frugt, ådsler og husholdningsaffald. Ræven får i foråret op til 4-8 hvalpe efter en drægtighedsperiode på ca. 53 dage, der bor i en rævehule, indtil de er omkring en måned gamle. I løbet af efteråret forlader de typisk familien. De bliver op 10-12 år gamle i naturen. Ræven er naturligt sky overfor mennesker, men har med dens tilflytning til byområder vænnet sig mere til mennesker. Ræven er desuden overvejende aktiv i skumrings- og nattetiden. 

Levested

Ræven trives bedst i afvekslende naturområder, hvor den kan søge føde og have sin grav på beskyttede steder, fortrinsvist i en skov. Med årene har ræven tilpasset sig by- og beboelsesområder med grønne områder. Ræve er territoriale og forsvarer deres territorie med duftafmærkninger. De lever primært i par med unger og evt. hunner fra forrige kuld, der hjælper til med nyere kuld. 

Udbredelse

Ræven er vidt udbredt og almindelig i hele Danmark, på nær Bornholm og enkelte mindre øer. 

Videre læsning

Ræv_1, 2, 3, 4, 5, 6. Uddrag fra Folk og fauna (Brøndegaard, 1985-86) via KSLA (Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien).

Sjove fakta

Ræven fælder en gang årligt, oftest i april, hvor den ser tynd og lurvet ud. Derfor tror mange ofte fejlagtigt, at den er ramt af ræveskab. Den nye pels vokser frem i løbet af sommeren og start efterår. 

Arter logo

Arter

Arter er et fællesskab, hvor alle kan hjælpe med at finde, registrere og bestemme arter. Du kan samtidig få inspiration til naturoplevelser og viden om Danmarks artsrigdom.

Arter er et samarbejde mellem Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, Statens Naturhistoriske Museum og Naturhistorisk Museum Aarhus

Projektet er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond, 15. Juni Fonden og den danske stat.

Læs mere

På Arter finder du:

fund

brugere

datasæt

Få hjælp

Du kan ringe til supporten på hverdage mellem kl. 9 og 14 på +45 31 50 15 70, eller du kan udfylde denne kontaktformular

Vejledninger

Få hjælp og vejledning i vores hjælpeunivers

Følg os her

Arters nyhedsbrev

Tilmeld dig her

Tilgængelighedserklæring

Se vores tilgængelighedserklæring

Artsrådet

Læs om Arters artsråd

Hent appen

Arters app gør det let at registrere dine fund via mobilen. Med appen kan du få viden om arterne og se, hvad andre brugere finder i nærheden af dig.

Hvis du færdes steder med dårlig internetforbindelse, kan du registrere dine fund og uploade dem senere.

Hent appen:


Styrelsen for grøn arealanvendelse og vandmiljø logoSNM logoNaturhistorisk Museum logoAVJF logo15 Juni Fonden logo