Beskrivelse

Tilrettet af Sofie Glindvad Nørgård d. 26-09-2023

Sandternen er en stor terne, der er kraftigt bygget, så den ligner en måge. Dens fjerdragt er grålig på oversiden med mørkere fjer i spidsen af vingerne, hvidlig på halsen og undersiden og med et helt sort hoved til midt på øjnene, der ender i en spids i nakken. I fuglens vinterdragt er det sorte hoved reduceret til en sort plet omkring øjet. Ungfuglen har en lysere overside med et gulbrunt skær og en lys isse. Sandternens næb er kraftigt, mågelignende og helt sort. Dens ben og fødder er kraftige, lange og sorte, så den let kan bevæge sig på jorden. I luften ses sandternes mørke bagkant på det yderste af vingerne og kun en lidt kløftet og splittet hale. Den har et vingefang på 95-110 cm, en længde på 38 cm og en vægt på 200-300 gram.

Forvekslingsmuligheder

Den kan forveksles med splitternen, som den er på størrelse med. Sandternens næb er kortere, kraftigere og helt sort, hvorimod splitternens næb har en gul spids. Sandternens ben er også kraftigere og længere end hos de andre danske terner, og dens hale er kortere end splitternens.

Biologi

I jagten på føde flyver sandternen lavt hen over jorden, hvor den daler ned for at fange dens bytte. Den lever af orme, insekter, krybdyr, mus, padder, fugleunger og fisk. Den finder det meste af dens føde på jorden, men kan også fange insekter i luften og sjældent i vandet. Sandternen kan få 1 kuld på 2-3 æg, der har en rugetid på 22-23 dage. Ungerne har en ungetid på 28-35 dage, før de forlader reden.

Levested

I Danmark yngler sandterne langs kysten på strandenge, øer og holme, indlands på sandbanker ved lavvandede søer eller på stepper - steder hvor vegetationen er lav eller sparsom. Der skal i nærheden af kolonien være store områder med strandenge med lav vegetation, sandflader og heder, da det er her fuglene søger føde, og det er vigtigt, at kolonien er uforstyrret i yngleperioden.

Udbredelse

Sandterne var tidligere almindelig i Danmark, men var aldrig talrigt forekommende. Frem til 1950 ynglede der omkring 150-500 par her i landet, hvor størstedelen var at finde i Limfjordsområdet. Et fugtigt sommerklima, tilgroning af strandenge, opdyrkning af heder, fritidssejlads og ulovlig ægindsamling er alle faktorer, der har medvirket til sandternens tilbagegang efterfølgende. I midten af 1970'erne var der kun 10-16 ynglepar tilbage, i perioden 2003-2014 er der kun registreret 1-4 ynglende par, og i dag er det usikkert, om den yngler her længere. Sandterne er en trækfugl, og de danske ynglefugle ankommer i maj og trækker sydpå igen i juli-august til vinterkvartererne i Vestafrika.

Kilde

Miljøstyrelsen

Politikens Store Fuglebog (2018). Tommy Dybbro, Politikens Forlag, s. 204

Sandterne i Danmarks Fugle (2023), Dansk Ornitologisk Forening

Videre læsning

Terner. Uddrag fra Folk og fauna (Brøndegaard, 1985-86) via KSLA (Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien).

Sjove fakta

Ofte yngler sandternerne nær hættemåge- eller fjordternekolonier, for at udnytte deres forsvar af deres egne kolonier til beskyttelse.

Noter fra taxonadministratoren

Rødliste

Rødlistevurderet som ynglefugl (læs mere her)

Arter logo

Arter

Arter er et fællesskab, hvor alle kan hjælpe med at finde, registrere og bestemme arter. Du kan samtidig få inspiration til naturoplevelser og viden om Danmarks artsrigdom.

Arter er et samarbejde mellem Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, Statens Naturhistoriske Museum og Naturhistorisk Museum Aarhus

Projektet er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond, 15. Juni Fonden og den danske stat.

Læs mere

På Arter finder du:

fund

brugere

datasæt

Få hjælp

Du kan ringe til supporten på hverdage mellem kl. 9 og 14 på +45 31 50 15 70, eller du kan udfylde denne kontaktformular

Vejledninger

Få hjælp og vejledning i vores hjælpeunivers

Følg os her

Arters nyhedsbrev

Tilmeld dig her

Tilgængelighedserklæring

Se vores tilgængelighedserklæring

Artsrådet

Læs om Arters artsråd

Hent appen

Arters app gør det let at registrere dine fund via mobilen. Med appen kan du få viden om arterne og se, hvad andre brugere finder i nærheden af dig.

Hvis du færdes steder med dårlig internetforbindelse, kan du registrere dine fund og uploade dem senere.

Hent appen:


Styrelsen for grøn arealanvendelse og vandmiljø logoSNM logoNaturhistorisk Museum logoAVJF logo15 Juni Fonden logo