#100163 | Dyreriget / Leddyr / Hexapoda / Insekter / Næbmunde / Tæger / Frøtæger / Pachybrachius /

Ingen fotos...
En mellemstor og langstrakt frøtæge. Hovedet er mørkt og tilspidset, og de lange antenner er mørke. Pronotum er tydeligt indsnøret på midten og forsynet med lange og tydelige hår. Forreste del af pronotum er sort, bageste del mere eller mindre rødbrun. Scutellum er ensfarvet sort. Dækvingerne er gulbrune med sorte punkteringer og et par mørke pletter bagest, og membranen er mørk med lyse ribber. De lange ben er overvejende mørke. Arten er altid langvinget, og dækvingerne strækker sig altid ud over bagkroppen. Længde 4,5-5,3 mm.
Forvekslingsmuligheder
Minder meget om Pachybrachius fracticollis, men de to arter adskilles ved hjælp af følgende karakterer. Hos Pachybrachius luridus er pronotum forsynet med lange, udstående hår, og den bageste del er mere eller mindre rødbrun uden tydelige længdestriber. På forlårets underside ses to rækker af torne. Hos Pachybrachius fracticollis er pronotums behåring ganske kort og næsten usynlig, og den bageste del af pronotum er sort med lysere længdestriber. På forlårets underside findes kun en enkelt række af torne.
Pachybrachius luridus vil også kunne forveksles med Ligyrocoris sylvestris. Hos Pachybrachius luridus strækker dækvingerne sig dog normalt ud over bagkroppen og skjuler denne, og bagfodens inderste led er højst 2 gange så langt som 2. og 3. led tilsammen. Hos Ligyrocoris sylvestris er dækvingerne kortere og dækker ikke det yderste af bagkroppen, og bagfodens inderste led er ca. 3 gange så langt som 2. og 3. led tilsammen.
Biologi
Lever af værtsplanternes frø. Overvintrer som voksen. Parring og æglægning finder sted i maj-juni, og nymfer kan især træffes i juli og august. Den nye generation er fremme fra slutningen af juli eller i august. Der er én årlig generation.
Levested
Findes især i våde moseområder, hvor den af og til kan findes sammen med slægtningen Pachybrachius fracticollis. Arten træffes på star og kæruld - og i hvert fald i Tyskland synes den at have en forkærlighed for næbfrø. Opholder sig normalt nede på jorden under planterne. Overvintrer ofte i vissent plantemateriale på mere tørre lokaliteter.
Udbredelse
Arten er fundet hist og her i Jylland, på Sjælland og Bornholm, men de fleste fund er fra Nordøstsjælland. Langt hovedparten af fundene er meget gamle.
Kilde
Skipper, L. & O.F. Nielsen. 2018. Danmarks frøtæger. Danmarks dyreliv bind 15. Apollo Booksellers (download bogen her).
Videre læsning
Sjove fakta

Arter er et fællesskab, hvor alle kan hjælpe med at finde, registrere og bestemme arter. Du kan samtidig få inspiration til naturoplevelser og viden om Danmarks artsrigdom.
Arter er et samarbejde mellem Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, Statens Naturhistoriske Museum og Naturhistorisk Museum Aarhus
Projektet er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond, 15. Juni Fonden og den danske stat.
På Arter finder du:
fund
brugere
datasæt
Du kan ringe til supporten på hverdage mellem kl. 9 og 14 på +45 31 50 15 70, eller du kan udfylde denne kontaktformular
Få hjælp og vejledning i vores hjælpeunivers
Arters app gør det let at registrere dine fund via mobilen. Med appen kan du få viden om arterne og se, hvad andre brugere finder i nærheden af dig.
Hvis du færdes steder med dårlig internetforbindelse, kan du registrere dine fund og uploade dem senere.
Hent appen: