Vi bruger ikke cookies af denne type.
Vi bruger ikke cookies af denne type.
Vi bruger ikke cookies af denne type.
Vi bruger ikke cookies af denne type.
Almindelig hestemakrel| Fisk
Uddrag fra Fiskeatlas ved Henrik Carl og Peter Rask Møller, Statens Naturhistoriske Museum, 04-03-2021
En mellemstor stimefisk. Kroppen er langstrakt, og langs siden findes en meget karakteristisk række af høje, kraftige, kølede skæl. Fra midten af kroppen og bagud har disse skæl en bagudrettet pig på midten, så der dannes en savtakket sidekøl. Bagerst på gællelåget findes et andet godt kendetegn, nemlig en karakteristisk sort plet. Ryggen er gråblå, grønlig eller brunlig. Hos de levende fisk er ryggens farve ret ensartet, men når fiskene dør, bliver den ofte lidt spættet. Siderne er sølvskinnende eller sølvgrå med et grønligt eller blåligt skær, mens bugen er sølvhvid. Munden er stor med et svagt underbid. Kan blive op til 70 cm og veje godt 2 kg.
Med de karakteristiske kølede skæl langs sidelinjen og den sorte plet på gællelåget kan hestemakreller ikke så let forveksles med andre danske arter. Trepigget hundestejle, som kan træffes i saltvand, har tre frie pigge på ryggen, som hestemakrellen mangler. Makrellen har et karakteristisk mønster på kroppen.
Føden består hovedsagelig af krebsdyr, fisk og blæksprutter. Ynglen æder forskellige smådyr som vandlopper, krebsdyrlarver, kiselalger samt gopler, fiskeæg og -larver. Hestemakreller danner stimer, ofte med andre arter af samme størrelse. På vore breddegrader gyder fiskene om sommeren i den sydlige og østlige del af Nordsøen og trækker herefter mod nord og ind i Skagerrak og Kattegat. Om natten findes de spredt nær overfladen, og om dagen træffes de samlet på dybere vand. Arten foretrækker havtemperaturer omkring 17 °C, og den undgår generelt områder under 8 °C. Den tåler desuden store udsving i saltholdigheden i havet, men er dog sjælden i brakvand.
Lever i havets vandsøjle fra havoverfladen ned til mere end 1.000 meters dybde. Om sommeren er fiskene almindelige ved kysterne, mens de om vinteren holder til længere fra land.
Almindelig i de danske farvande, dog sjælden i brakvand.
Navnet hentyder til kødets ringe kvalitet sammenlignet med makrellen. Samme skæbne er tilfaldet arter som hestekastanje og hestereje.
taxon_details.lbl_rodlisten_status (2018)
Regionalt uddød
Kritisk truet
Truet
Sårbar
Næsten truet
Utilstrækkelig data
LC
Livskraftig
Ikke relevant
Ikke vurderet
taxon_details.lbl_read_more taxon_details.lbl_about_red_list
taxon_details.lbl_read_about_taxon taxon_details.lbl_danish_red_list
taxon_details.lbl_danish_reference
Carl, H., J.G. Nielsen & P.R. Møller, En kommenteret og revideret oversigt over danske fisk. Flora og Fauna 110(2): 29-39, 2004
taxon_details.lbl_introduction
Naturlig forekomst
taxon_details.lbl_established
Etableret
Øvrige oplysninger
Standardtaxon Dansk taxon
Marin
Tilknyttet saltvand.
Dette kræver en konto på Arter.dk. Hvis du ikke har en i forvejen er det let at oprette. Vi skal blot bruge din e-mail.
taxon_details.lbl_species_not_found.