Beskrivelse

Miljøstyrelsen, tilrettet af Sofie Glindvad Nørgård d. 28-09-2022

Vildkaninen er et lille pattedyr med oprettede ører. Pelsen består af en lys underuld med ydre dækhår. Oversiden af dækhårene er gråbrune, men lysegrå og hvide på bugen. Halen er grå på oversiden og hvid på undersiden, der ses tydeligt, når kaninen løber. Øjnene har en rød iris. Vildkaninen kan veje mellem 1,5-2,0 kg og have en kropslængde på 35-50 cm. Hanner og hunner er omtrent lige store, men hannens hoved er en smule bredere. 

Forvekslingsmuligheder

Vildkaninen ligner til forveksling haren, men er mindre end haren. Vildkaninens øjne har rød iris, hvor harens er gullig, og pelsen på vildkaninens ryg er mere ensfarvet grå. 

Biologi

Vildkaninen lever udelukkende af planteføde. Den æder mange forskellige arter af græsser og urter, og æder også blade, skud, bark og rødder og en gang imellem markafgrøder. Ligesom haren, æder vildkaninen også sin egen afføring for at få det mest optimale ud af næringsindholdet, hvor mindre nedbrydelige dele bliver yderligere nedbrudt. Vildkaninen er social og lever i kolonier med både hanner og hunner, der holder til i et stort kompleks af underjordiske gangsystemer med mange åbninger. Kolonien har en streng rangorden, hvor det dominerende individ er en han, der kan tillade sig at parre sig med flest hunner. Vildkaninerne søger føde i nærheden af kolonien og er overvejende nataktive. I gennemsnit får vildkaninen 3-4 kuld om året med 2-10 unger, der dier ved moderen i en måned, hvorefter de må klare sig selv. Ræv og mårdyr kan tage ungerne, mens ørne og våger kan tage voksne individer. 

Levested

Vildkaninen færdes i skovkanter, levende hegn og krat, der vender ud mod åbne arealer som enge og marker. 

Udbredelse

I Danmark findes en stor bestand af vildkaniner i Sønderjylland, men den forekommer også på Bornholm, Lolland, Endelave, Fanø og Fyn. 

Sjove fakta

Vildkaniner kommunikerer med hinanden med duftmarkeringer og ved at stampe med bagbenene i jorden, hvilket advarer andre kaniner om, at der er fare på færde. 

Arter logo

Arter

Arter er et fællesskab, hvor alle kan hjælpe med at finde, registrere og bestemme arter. Du kan samtidig få inspiration til naturoplevelser og viden om Danmarks artsrigdom.

Arter er et samarbejde mellem Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, Statens Naturhistoriske Museum og Naturhistorisk Museum Aarhus

Projektet er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond, 15. Juni Fonden og den danske stat.

Læs mere

På Arter finder du:

fund

brugere

datasæt

Få hjælp

Du kan ringe til supporten på hverdage mellem kl. 9 og 14 på +45 31 50 15 70, eller du kan udfylde denne kontaktformular

Vejledninger

Få hjælp og vejledning i vores hjælpeunivers

Følg os her

Arters nyhedsbrev

Tilmeld dig her

Tilgængelighedserklæring

Se vores tilgængelighedserklæring

Artsrådet

Læs om Arters artsråd

Hent appen

Arters app gør det let at registrere dine fund via mobilen. Med appen kan du få viden om arterne og se, hvad andre brugere finder i nærheden af dig.

Hvis du færdes steder med dårlig internetforbindelse, kan du registrere dine fund og uploade dem senere.

Hent appen:


Styrelsen for grøn arealanvendelse og vandmiljø logoSNM logoNaturhistorisk Museum logoAVJF logo15 Juni Fonden logo