#89874 | Dyreriget / Rygstrengsdyr / Hvirveldyr / Pattedyr / Gnavere / Studsmus / Microtus /
Den almindelige markmus hører til familien af studsmus kendetegnet ved en kort hale, korte ben, små ører og små øjne. Dens pels er gråbrun på oversiden, mens undersiden er gråhvid. Den måler fra snudespids til halerod 8-14 cm med en hale på 3-5 cm. En fuldvoksen markmus vejer omkring 40-70 gram.
Forvekslingsmuligheder
Arten kan minde om sin nærmeste slægtning, sydmarkmusen. Til forskel har den almindelige markmus' ører lange, bløde hår og en tydelig ørelobe, og dens pels på ryggen har mørkere og længere hår. Markmusen kan også minde om rødmus, men denne har en mere rødlig pels og længere hale.
Biologi
Markmusen lever primært af planteføde, såsom græs, skud, blade og stængler, men den spiser også bark, når føden er knap om vinteren. Når den søger føde, bevæger den sig rundt skjult i vegetationen og langs dyrenes veksler. Den graver gange, der forbinder dens forskellige områder, hvor den finde føde. Hannerne forsvarer deres territorium mod artsfæller af samme køn, men som godt kan overlappe med flere hunners leveområde. Ynglesæsonen varer fra marts-september. I den periode kan markmusen få op til 3-7 kuld med 4-5 unger i hver. Drægtighedsperioden er ca. tre uger, og efter fødslen er hunnen hurtigt klar til at parre sig igen. Markmusen kan leve i ca. 1,5 år.
Levested
Arten findes i mange typer af habitater, men den findes særligt i fugtige område, lysninger i skove, skovbryn, krat og enge, hvor der er rig og høj urte- og græsvegetation. Markmusen graver gange i det øverste jordlag, hvor dens unger fødes i en rede formet som en kugle af græs.
Udbredelse
Markmusen er vidt udbredt og talrig i hele Danmark.
Kilde
Aarhus Naturhistorisk Museum
Miljøstyrelsen
Videre læsning
Mus_1, 2, 3, 4. Uddrag fra Folk og fauna (Brøndegaard, 1985-86) via KSLA (Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien).
Sjove fakta
Markmusen er den mest almindelige mus i Danmark.

Arter er et fællesskab, hvor alle kan hjælpe med at finde, registrere og bestemme arter. Du kan samtidig få inspiration til naturoplevelser og viden om Danmarks artsrigdom.
Arter er et samarbejde mellem Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, Statens Naturhistoriske Museum og Naturhistorisk Museum Aarhus
Projektet er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond, 15. Juni Fonden og den danske stat.
På Arter finder du:
fund
brugere
datasæt
Du kan ringe til supporten på hverdage mellem kl. 9 og 14 på +45 31 50 15 70, eller du kan udfylde denne kontaktformular
Få hjælp og vejledning i vores hjælpeunivers
Arters app gør det let at registrere dine fund via mobilen. Med appen kan du få viden om arterne og se, hvad andre brugere finder i nærheden af dig.
Hvis du færdes steder med dårlig internetforbindelse, kan du registrere dine fund og uploade dem senere.
Hent appen: