#100178 | Dyreriget / Leddyr / Hexapoda / Insekter / Næbmunde / Tæger / Frøtæger / Stygnocoris /

En lille meget mørk, næsten sort frøtæge. Hovedet er bredt med store, udstående øjne, og 1. og 4. antenneled er mørke, 2. og 3. lysere. Det inderste antenneled er længere end øjets bredde. Pronotum, scutellum og dækvinger er sorte med tydelig og ensartet punktering, og membranen er mørkegrå eller brunlig med lysere ribber. Arten er langt overvejende kortvinget, men langvingede individer forekommer også. Lårene er mørke, og skinneben og fødder er gulbrune eller rødbrune. Bagfodens 1. led er ca. dobbelt så langt som 2. og 3. led tilsammen. Længde 3,1-4,4 mm.
Forvekslingsmuligheder
Kan især forveksles med slægtningen Stygnocoris fuligineus, men kan bl.a. kendes på længden af bagfodens 1. led. Hos Stygnocoris rusticus er bagfodens 1. led ca. dobbelt så langt som 2. og 3. led tilsammen. Hos Stygnocoris fuligineus er bagfodens 1. led ca. lige så langt eller kun en anelse længere end 2. og 3. led tilsammen. Hos Stygnocoris rusticus er pronotum desuden ensfarvet sort - hos Stygnocoris fuligineus er den forreste del sort og den bageste del forsynet med brune partier. Ydermere er Stygnocoris rusticus oftest kortvinget, mens Stygnocoris fuligineus altid er langvinget.
Biologi
Lever af frø fra mange forskellige slags vækster. Æggene overvintrer, og nymferne viser sig fra maj. De voksne tæger kan findes fra slutningen af juli, og parringen foregår i august og september. Æglægningen finder sted i en lang periode fra september til december, og det sker, at nogle af de voksne tæger - især hunner - overvintrer og lever frem til begyndelsen af foråret.
Levested
Arten er fundet på mange slags åbne og delvis tilgroede og skyggefulde lokaliteter: skovlysninger, frodige enge, moser, overdrev og heder. Den kan også en træffes på brakmarker, lettere tilgroede ruderater og i haver og parker. Dyrene er ikke bundet til bestemte værtsplanter og opholder sig mest på jorden, men de voksne kan dog også findes oppe på urter og buske.
Udbredelse
Almindelig og udbredt i store dele af landet. Arten er dog tilsyneladende mest østlig, og den er især fundet på Øerne og i Østjylland. I resten af Jylland er der kun få fund.
Kilde
Skipper, L. & O.F. Nielsen. 2018. Danmarks frøtæger. Danmarks dyreliv bind 15. Apollo Booksellers (download bogen her).
Videre læsning
Sjove fakta

Arter er et fællesskab, hvor alle kan hjælpe med at finde, registrere og bestemme arter. Du kan samtidig få inspiration til naturoplevelser og viden om Danmarks artsrigdom.
Arter er et samarbejde mellem Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, Statens Naturhistoriske Museum og Naturhistorisk Museum Aarhus
Projektet er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond, 15. Juni Fonden og den danske stat.
På Arter finder du:
fund
brugere
datasæt
Du kan ringe til supporten på hverdage mellem kl. 9 og 14 på +45 31 50 15 70, eller du kan udfylde denne kontaktformular
Få hjælp og vejledning i vores hjælpeunivers
Arters app gør det let at registrere dine fund via mobilen. Med appen kan du få viden om arterne og se, hvad andre brugere finder i nærheden af dig.
Hvis du færdes steder med dårlig internetforbindelse, kan du registrere dine fund og uploade dem senere.
Hent appen: