Ingen fotos...

Beskrivelse

Bearbejdet uddrag fra "Danmarks frøtæger" ved Lars Skipper og Ole Fogh Nielsen 02-10-2020

Den mindste af vore frøtæger. Hovedet er sort med små øjne, og de inderste antenneled er rødbrune, de yderste lidt mørkere. Pronotum er sort og overalt med tydelig punktering, og scutellum og dækvinger er sorte eller mørkebrune med dyb og markant punktering. Membranen er næsten altid rudimentær og meget kort, og langvingede former er meget sjældne. Forlårene er sorte og forholdsvis kraftige, og skinneben og fødder er normalt gulbrune. Længde 1,6-2,5 mm. 

Forvekslingsmuligheder

Kan næppe forveksles med andre frøtæger end den nære slægtning Plinthisus brevipennis. Den kendes dog sikkert på, at pronotum overalt er tydeligt punkteret, hos Plinthisus brevipennis er kun bageste del af pronotum punkteret, mens forreste del er skinnende og glat. Plinthisus pusillus er desuden mindre end Plinthisus brevipennis, og forlårets underside har én stor torn, hvor Plinthisus brevipennis har to. Plinthisus pusillus vil måske også overfladisk kunne forveksles med visse små, sorte biller, men kendes på, at den har sugesnabel. Biller har bidende munddele. rten er næsten altid kortvinget, men langvingede individer ses også af og til.

Biologi

Lever af frø fra mange forskellige slags planter. Normalt overvintrer de voksne tæger, og dyrene bliver ofte aktive allerede tidligt om foråret. Parring finder sted fra slutningen af april eller i maj, og æglægningen foregår over en meget lang periode fra maj til langt hen i august. Det betyder, at man stadig kan finde nymfer i begyndelsen af vinteren, og at ældre nymfer i visse tilfælde overvintrer. De nye voksne tæger kommer frem fra august og fortløbende gennem hele efteråret. Der er én årlig generation.

Levested

En forholdsvis varmekrævende art, og den findes derfor overvejende på tørre og solvarme lokaliteter som bl.a. heder og sandede brakmarker med sparsom vegetation. Den er desuden kendt fra steder med kalkbund. Opholder sig nede på jorden, hvor den skjuler sig vegetationen.

Udbredelse

Arten har en spredt forekomst her i landet, men er dog kendt fra en del lokaliteter i Jylland og på Øerne. Som det også er tilfældet med den nære slægtning Plinthisus brevipennis er de fleste fund gamle eller meget gamle. Den lille tæge kan dog let være overset.

Kilde

Skipper, L. & O.F. Nielsen. 2018. Danmarks frøtæger. Danmarks dyreliv bind 15. Apollo Booksellers (download bogen her).

Videre læsning

Sjove fakta

Arter logo

Arter

Arter er et fællesskab, hvor alle kan hjælpe med at finde, registrere og bestemme arter. Du kan samtidig få inspiration til naturoplevelser og viden om Danmarks artsrigdom.

Arter er et samarbejde mellem Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, Statens Naturhistoriske Museum og Naturhistorisk Museum Aarhus

Projektet er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond, 15. Juni Fonden og den danske stat.

Læs mere

På Arter finder du:

fund

brugere

datasæt

Få hjælp

Du kan ringe til supporten på hverdage mellem kl. 9 og 14 på +45 31 50 15 70, eller du kan udfylde denne kontaktformular

Vejledninger

Få hjælp og vejledning i vores hjælpeunivers

Følg os her

Arters nyhedsbrev

Tilmeld dig her

Tilgængelighedserklæring

Se vores tilgængelighedserklæring

Artsrådet

Læs om Arters artsråd

Hent appen

Arters app gør det let at registrere dine fund via mobilen. Med appen kan du få viden om arterne og se, hvad andre brugere finder i nærheden af dig.

Hvis du færdes steder med dårlig internetforbindelse, kan du registrere dine fund og uploade dem senere.

Hent appen:


Styrelsen for grøn arealanvendelse og vandmiljø logoSNM logoNaturhistorisk Museum logoAVJF logo15 Juni Fonden logo