Uddrag fra DOFbasen, tilrettet af Joshua Haahr 22-03-2022
Hannerne af gulspurv er nemme at kende på deres gule tegninger på bug, strube og hoved. Hunnerne er mere brunlige, især hovedet. Begge køn har rødbrun overgump. Arten er på størrelse med bogfinken og har en ret lang hale. Gulspurven har en karakteristisk sang: En-to-tre-fir'-fem-seks-syyyyyyyv. Hannerne sidder altid frit fremme, f.eks. i toppen af en busk, når de synger.
Hanner er karakteristiske med deres gule hoved. Hunner og ungfugle kan forveksles med bomlærke eller hunner af de meget sjældne hvidkindet værling og gærdeværling. Gulspurve kan bl.a. adskilles fra disse ved deres rustbrune overgump eller gult i fjerdragten.
Gulspurven lever hovedsageligt af insekter om sommeren; især fodres ungerne med insekter. Om vinteren søger den hovedsagligt frø og korn på marker og under foderbrættet. Arten placerer typisk sin rede på jorden eller lavt i en busk. Hunnerne foretrækker de mest gule hanner, som gerne er de ældste og måske de sundeste. Faktisk tiltrækkes hunnerne så meget af disse hanner, at en markant del af ungerne i en rede ofte ikke er redehannens egne.
Den yngler i en række forskellige naturtyper - hovedsagligt af åben eller halvåben karakter. Således yngler den ikke i helt lukket skov, men heller ikke i byområder. Uden for yngletiden opholder gulspurven sig især på dyrkede områder men kan også findes i haver.
Gulspurven er en af de almindeligste fugle i Danmark. Den er udbredt i Europa bortset fra områder i det nordligste Skandinavien og størstedelen af Sydeuropa. Endvidere forekommer arten i et bredt bælte østover i Asien til Bajkalsøen. Desuden er arten vidt udbredt på New Zealand, hvor den blev indført i det 19. århundrede.
Artens karakteristiske sang har givet den øgenavnet syvsanger. Der findes mange sangvarianter, og i Danmark alene er der påvist syv forskellige dialekter.
Gulspurv. Uddrag fra Folk og fauna (Brøndegaard, 1985-86) via KSLA (Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien).
taxon_details.lbl_rodlisten_status (2017)
Regionalt uddød
Kritisk truet
Truet
VU
Sårbar
Næsten truet
Utilstrækkelig data
Livskraftig
Ikke relevant
Ikke vurderet
taxon_details.lbl_read_more taxon_details.lbl_about_red_list
taxon_details.lbl_read_about_taxon taxon_details.lbl_danish_red_list
taxon_details.lbl_notes:
Rødlistevurderet som ynglefugl (læs mere her)
taxon_details.lbl_species_protected
(Bernkonventionen: Bilag 2)
taxon_details.lbl_danish_reference
Christensen, J.S., T.H. Hansen, P.A.F. Rasmussen, T. Nyegaard, D.P. Eskildsen, P. Clausen, R.D. Nielsen & T. Bregnballe, Systematisk oversigt over Danmarks fugle 1800-2019, 2022
taxon_details.lbl_introduction
Naturlig forekomst
taxon_details.lbl_established
Etableret
Øvrige oplysninger
Standardtaxon Dansk taxon
taxon_details.msg_insufficient_biotope_message
art
Dette kræver en konto på Arter.dk. Hvis du ikke har en i forvejen er det let at oprette. Vi skal blot bruge din e-mail.
taxon_details.lbl_species_not_found.