Miljøstyrelsen & Naturhistorisk Museum Aarhus, tilrettet af Mads Wolter Nielsen d. 31-05-2023
Almindelige spidsmus er et lille pattedyr, som kan genkendes fra andre små pattedyr på sin lange snude. Hos voksne almindelig spidsmus er rygfarven sortbrun, bugsiden er lyst grå, og kropssiderne brunlige. Halen er mørkere på oversiden. Mellem for- og bagben har spidsmusen et mørkt felt, som angiver placeringen af kirtler, der bruges ved afmærkning af territoriet. Vægten er sæson afhængig og kan svinge mellem fem og femten gram. Almindelig spidsmus har en kropslængde på 5-8 cm og halen er 3-4,5 cm
I Danmark findes to andre arter af spidsmus, nemlig dværgspidsmus og vandspidsmus. Dværgspidsmus er noget mindre og har en relativt længere hale i forhold til kroppen, den forekommer desuden mere brun hele vejen rundt på kroppen, end almindelig spidsmus. Vandspidsmus er nærmest helt sort på ryggen og siderne og hvid på bugen, den kan derpå skelnes ret let fra almindelig spidsmus.
Almindelig spidsmus har en grådig appetit. På grund af et meget højt stofskifte bliver den nød til at spise hver anden til tredje time, og den skal spise ca. 3/4 af sin egen kropsvægt hvert døgn. Almindelig spidsmus er et rovdyr, den jæger små insekter, orme, edderkopper o. lign. Den bruger sin lange snude, som i øvrigt er fyldt med lange følebørster, til at snuse sig frem til fødeemnerne som den finder, enten på jorden under nedfaldne blade eller i tunneller den selv har gravet.
Almindelig spidsmus er meget territorielle og vil forsvare sit område mod ubudne gæster især fra andre spidsmus. Territoriet afmærkes med duftspor fra nogle kirtler som findes på begge sider af kroppen. Kun i parringssæsonen færdes hunner og hanner sammen. Størrelsen af spidsmusens territorie afhænger især af mængden og tilgængeligheden af føde. Om vinteren kan territoriet være på blot nogle få hundrede kvadratmeter, mens sommerterritoriet kan være over tusinde kvadratmeter.
Parringssæsonen starter i april og spidsmusen kan nå at få tre kuld unger pr år, hvert kuld består af 4-8 unger. Den kan blive omkring halvandet år.
Spidsmusens naturlige fjender er især ugler men også kat, grævling og ræv er blandt de rovdyr som tager spidsmus.
Almindelig spidsmus forekommer i mange forskellige naturtyper som skov, hede, klit, eng, overdrev, marker, ved søer og i haver, vigtigst for arten synes at være mængden af bundvegetation. Bundvegetationen giver beskyttelse fra rovdyr og det er også her den kan finde mange af sine fødeemner.
Arten er relativt almindelig og forekommer i størstedelen af landet med undtagelse af nogle få af øerne såsom Læsø, Anholt og Ærø.
Vidste du at spidsmusen faktisk slet ikke er en egentlig mus? Den hører til gruppen insektædere og den er derfor ikke en gnaver ligesom mange andre mus. Almindelig spidsmus er nærmere beslægtet med pindsvin og muldvarp end den er med egentlig mus.
Spidsmus. Uddrag fra Folk og fauna (Brøndegaard, 1985-86) via KSLA (Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien).
taxon_details.lbl_rodlisten_status (2018)
Regionalt uddød
Kritisk truet
Truet
Sårbar
Næsten truet
Utilstrækkelig data
LC
Livskraftig
Ikke relevant
Ikke vurderet
taxon_details.lbl_read_more taxon_details.lbl_about_red_list
taxon_details.lbl_read_about_taxon taxon_details.lbl_danish_red_list
taxon_details.lbl_species_protected
(Bernkonventionen: Bilag 3)
taxon_details.lbl_danish_reference
Baagøe, H.J. & T.S. Jensen (red.), Dansk Pattedyratlas. Gyldendal. København, 2007
taxon_details.lbl_introduction
Naturlig forekomst
taxon_details.lbl_established
Etableret
Øvrige oplysninger
Standardtaxon Dansk taxon
Terrestrisk
Tilknyttet land.
art
Dette kræver en konto på Arter.dk. Hvis du ikke har en i forvejen er det let at oprette. Vi skal blot bruge din e-mail.
taxon_details.lbl_species_not_found.