Beskrivelse

Miljøstyrelsen & Naturhistorisk Museum Aarhus, tilrettet af Sofie Glindvad Nørgård d. 09-06-2023

Ilderen er et mellemstort mårdyr. Den har en karakteristisk sort og hvid ansigtstegning, der er hvid omkring snuden, sort omkring øjnene og hvid bag øjnene. Den har ligesom de andre mårdyr en lang og tynd krop med korte ben. Ørerne er små og har tydeligt lyse kanter. Pelsen består af en lys underuld og ydre dækhår, der er lange og sortbrune. Den lyse underuld skinner igennem dækhårene, der giver den et lyst skær. Ilderen er væsentlig mørkere på bugen og benene end på oversiden. Den måler omkring 30-45 cm fra snudespids til halerod med en busket hale på ca. 11-19 cm. Vægten er som regel 0,7-1,5 kg. Kønnene ligner hinanden, men hunnen er mindre en hannen. 

Forvekslingsmuligheder

Arten kan forveksles med andre mårdyr på kropsformen, men er meget genkendelig på dens sorte og hvide ansigtstegninger. 

Biologi

Ilderen lever primært af smågnavere, frøer og tudser, men de æder også kaniner, harekillinger, småfugle, fugleæg, fisk, krybdyr, insekter og frugt. Om efteråret og vinteren samler ilderen madforråd af blandt andet frøer og tudser, fugleæg og mus. Ved at bide gennem rygmarven på frøer og tudser, kan ilderen lamme byttedyrene og på den måde holde kødet frisk. Ilderen er primært nataktiv, mens den sover om dagen. Uden for parringstiden færdes hanner og hunner hver for sig, og de forsvarer begge et territorium mod artsfæller af eget køn. Parringstiden finder sted i marts-april, og efter en drægtighedsperiode på ca. 40 dage, fødes et kuld på 4-6 unger. Ungerne er i stand til at klare sig selv i en alder af 3 måneder. Ilderen kan blive op til ca. 5 år. 

Levested

Den foretrækker fugtige og lave områder tæt ved vandløb og grøfter. Områder som skovkanter, krat, marker, grøfter, langs vandløb og søer og i nærheden af bebyggelse. Når ilderen ikke er aktiv, holder den til i en hulning under trærødder, en forladt rævegrav, i kvas eller skure, udhuse og lignende. 

Udbredelse

Ilderen er udbredt over det meste af Danmark på nær enkelte mellemstore og mindre øer. Ilderen uddøde på Sjælland og Fyn for 5.000-7.000 år siden, men omkring 1930'erne blev der grundlagt nye bestande. 

Videre læsning

Sjove fakta

Fritten er en tæmmet underart af ilderen. 

Arter logo

Arter

Arter er et fællesskab, hvor alle kan hjælpe med at finde, registrere og bestemme arter. Du kan samtidig få inspiration til naturoplevelser og viden om Danmarks artsrigdom.

Arter er et samarbejde mellem Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, Statens Naturhistoriske Museum og Naturhistorisk Museum Aarhus

Projektet er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond, 15. Juni Fonden og den danske stat.

Læs mere

På Arter finder du:

fund

brugere

datasæt

Få hjælp

Du kan ringe til supporten på hverdage mellem kl. 9 og 14 på +45 31 50 15 70, eller du kan udfylde denne kontaktformular

Vejledninger

Få hjælp og vejledning i vores hjælpeunivers

Følg os her

Arters nyhedsbrev

Tilmeld dig her

Tilgængelighedserklæring

Se vores tilgængelighedserklæring

Artsrådet

Læs om Arters artsråd

Hent appen

Arters app gør det let at registrere dine fund via mobilen. Med appen kan du få viden om arterne og se, hvad andre brugere finder i nærheden af dig.

Hvis du færdes steder med dårlig internetforbindelse, kan du registrere dine fund og uploade dem senere.

Hent appen:


Styrelsen for grøn arealanvendelse og vandmiljø logoSNM logoNaturhistorisk Museum logoAVJF logo15 Juni Fonden logo