#89610 | Dyreriget / Rygstrengsdyr / Hvirveldyr / Stører / Størordenen / Størfamilien / Acipenser /

En mellemstor til stor fisk. Kroppen er meget langstrakt og slankere end hos vore øvrige stører. Snuden er meget lang og karakteristisk ved at være smal, noget fladtrykt og lettere opadkrummet. Som hos alle størfamiliens arter findes fire skægtråde under snuden. Der er fem karakteristiske rækker benskjolde, som hos stjernestøren er ganske store og kraftige. Mellem rækkerne af benskjolde findes nogle stjerneformede forbeninger i huden. Ryggen og siderne er som regel mørkegrå eller brunsorte, og fisk fra havet er normalt mørkere end fisk fra floderne. Sidernes farve står i kontrast til den hvide bug, og også sideskjoldene er tydelige, da de er hvidlige mod den mørke baggrund. Er normalt 100-140 cm, men kan blive op til 220 cm og veje godt 50 kg.
Forvekslingsmuligheder
Arter af stør kan være svære at skelne fra hinanden, bl.a. fordi de ofte kan yngle med hinanden og skabe krydsninger eller hybrider. Med sin meget langstrakte, slanke krop og lange, smalle og flade snude er stjernestøren dog en af de arter, der sjældent forveksles med andre størarter. Stjernestøren minder mest om sterletten, der også har en ret lang snude. De to arter kan let kendes fra hinanden på, at stjernestørens sideskjolde (26-43 stk.) er meget større end sterlettens (56-71 stk.).
Biologi
Stjernestøren yngler i naturen i floder og vokser op i havet. Men i modsætning til flere andre størarter findes der ikke standfaste bestande, der lever hele livet i floderne. Føden består hovedsagelig af fisk, krebsdyr, bløddyr og orme. Stjernestører er ikke stimefisk, men de samler sig f.eks. i forbindelse med gydevandringen. Gydningen sker om sommeren, og efterfølgende søger størerne tilbage til havet og tilbagelægger 70-80 km om dagen. Kan blive mindst op til 30 år.
Levested
I havet vandrer fiskene langt omkring, og de fanges både til havs, ved kysterne og i deltaområder. Fiskene lever kystnært i havet og normalt på mindre en 50 meters dybde.
Udbredelse
Stjernestøren er en af de meget sjældne ikke-hjemmehørende størarter i Danmark, og den kendes kun fra en enkelt fangst fra havet fra 2010. I ferskvand er arten udsat i søer og put-and-take-søer.
Kilde
Videre læsning
Sjove fakta

Arter er et fællesskab, hvor alle kan hjælpe med at finde, registrere og bestemme arter. Du kan samtidig få inspiration til naturoplevelser og viden om Danmarks artsrigdom.
Arter er et samarbejde mellem Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, Statens Naturhistoriske Museum og Naturhistorisk Museum Aarhus
Projektet er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond, 15. Juni Fonden og den danske stat.
På Arter finder du:
fund
brugere
datasæt
Du kan ringe til supporten på hverdage mellem kl. 9 og 14 på +45 31 50 15 70, eller du kan udfylde denne kontaktformular
Få hjælp og vejledning i vores hjælpeunivers
Arters app gør det let at registrere dine fund via mobilen. Med appen kan du få viden om arterne og se, hvad andre brugere finder i nærheden af dig.
Hvis du færdes steder med dårlig internetforbindelse, kan du registrere dine fund og uploade dem senere.
Hent appen: