#89572 | Dyreriget / Rygstrengsdyr / Hvirveldyr / Fugle / Mågevadefugle / Måger & terner / Chlidonias /

Sortternen er en lille og mørk terne. Dens næb og ben er mørke, dens vinger er relativt korte, og halen er kort og svagt kløftet. Om sommeren er dens fjerdragt sort på hovedet, oversiden og maven er grå, undersiden af vinger og hale er lysegrå, og undergumpen hvid. Dens vinterdragt er grå og hvid, hvor halsen og hovedet er hvidt med en sort øjenmaske, der fortsætter over i den hvide nakke som en hætte. Dens overside er lysere grå med en hvidlig underside. Sortternen har et vingefang på 63-68 cm, en længde på 24 cm og en vægt på 50-75 gram. Dens flugt er let, elegant og hoppende med hyppige dyk.
Forvekslingsmuligheder
Arten kan forveksles med andre ternearter, men kan genkendes dens mørke og sorte fjerdragt.
Biologi
Føden består i yngletiden af småfisk og vandinsekter såsom dansemyg, vårfluer, vandnymfer og guldsmede, som fuglene fanger over vand eller i overgangszonen til engene. I træktiden fouragerer den primært på havet, hvor den flyver lavt og ved dyk fanger sit bytte. Sortternen er en udpræget flokfugl, der ynder at samles i store flokke. Fuglen yngler også i kolonier, og det er vigtigt, at kolonien er uforstyrret i yngleperioden. Sortternen yngler i en alder af 2 år, hvorefter den årligt kan få 1 kuld på 3 æg, der har en rugetid på 14-17 dage. Herefter har fugleungerne en ungetid på 21-28 dage. Midt i yngletiden begynder voksne fugle at fælde til deres vinterdragt.
Levested
Sortterne yngler i ferskvand, specielt ved planterige søer og moser, med rent og klart vand, der har sund undervandsvegetation, og som grænser op til våde enge eller kreaturafgræssede arealer. Arten stiller store krav til sit levested, der bør have rigelige mængder af føde og gode muligheder for redebygning. Rederne placeres i bunden af tagrør- eller sivvegetation eller på flydende vandplanter.
Udbredelse
I 1800-tallet udgjorde den danske ynglebestand sandsynligvis flere tusinde par, men nu tæller bestanden kun omkring 30-40 par grundet forurening af dens leve- og ynglesteder. Heraf er de fleste at finde i Tøndermarsken og i Vejlerne. Mindre bestande holder til i Vest Stadil Fjord og Husby Sø. Sortternen er en trækfugl, og de danske ynglefugle ankommer til landet i starten af maj, og allerede i august er fuglene på vej tilbage til vinterkvartererne langs Vestafrikas kyster. Sortternens internationale udbredelse går fra Nordamerika i et bredt bælte over mod Europa til det centrale Asien.
Kilde
Miljøstyrelsen
Sortterne i Danmarks Fugle (2023), Dansk Ornitologisk Forening
Videre læsning
Terner. Uddrag fra Folk og fauna (Brøndegaard, 1985-86) via KSLA (Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien).
Sjove fakta
Sortternen er den eneste af de danske ternearter, der yngler udelukkende i ferskvand, hvorfor den engang var kendt som moseternen.
Noter fra taxonadministratoren
Rødliste
Rødlistevurderet som både ynglefugl og trækfugl. Status for førstnævnte angives her (læs mere her)

Arter er et fællesskab, hvor alle kan hjælpe med at finde, registrere og bestemme arter. Du kan samtidig få inspiration til naturoplevelser og viden om Danmarks artsrigdom.
Arter er et samarbejde mellem Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, Statens Naturhistoriske Museum og Naturhistorisk Museum Aarhus
Projektet er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond, 15. Juni Fonden og den danske stat.
På Arter finder du:
fund
brugere
datasæt
Du kan ringe til supporten på hverdage mellem kl. 9 og 14 på +45 31 50 15 70, eller du kan udfylde denne kontaktformular
Få hjælp og vejledning i vores hjælpeunivers
Arters app gør det let at registrere dine fund via mobilen. Med appen kan du få viden om arterne og se, hvad andre brugere finder i nærheden af dig.
Hvis du færdes steder med dårlig internetforbindelse, kan du registrere dine fund og uploade dem senere.
Hent appen: